Kungl. Vitterhetsakademin

Anekdots essäer i Bildningsboxen

Bildningsboxen är ett urval av Anekdots essäer i tryck – med syfte att sprida forskning till en bred allmänhet. Boxen är ett samarbete mellan Norstedts och det digitala bildningsmagasinet Anekdot, finansierat av Stockholms universitet och Vitterhetsakademien.

Bildningsboxens essäer spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi, och är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Framstående forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. 

Några frågeställningar som essäerna aktualiserar: Några Hur hänger Aktie-SM 1979 ihop med nyliberalismens framväxt i Sverige? Vilken roll spelade kokainet för Sigmund Freuds syn på normalitet? Hur har månen påverkat människan genom historien? Vad fick Mary Wollstonecraft att på resa genom ett kargt Norden omvärdera sin syn på revolutioner? Och vad kan en hästslaktare i 1800-talets Stockholm säga oss om människans paradoxala förhållande till djuren?

Publicerad den   Övrigt

information

Det digitala bildningsmagasinet Anekdot finansieras av Vitterhetsakademien och Humanistiska fakulteten på Stockholms universitet. Akademien främjar och stödjer forskning och även forskningsförmedling, t. ex. via Anekdot. Syftet med Anekdot är att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. 

Bildningsboxen kommer att utges årligen och är ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts.

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien