Kungl. Vitterhetsakademin

Ny bok om konsthistorikern Felix Horbs öde

Konsthistorikern Felix Horb (1890–1958) växte upp i Prag och tillhörde avantgardekretsarna kring Franz Kafka. Han studerade konstvetenskap i Wien och var under många år verksam där. 1939 kom han som flykting till Sverige. I skuggan av de stora världshändelserna och utan fast akademisk förankring studerade han renässansmåleri och debatterade med flera av tidens mest kända konsthistoriker. Han var en centraleuropeisk intellektuell som fann sin egen väg genom svåra prövningar både professionellt och privat.

information

Felix Horb ingick i en krets framstående konsthistoriker i Wien men tvingades 1938 fly undan den tyska annekteringen och nazismen. I sitt nya hemland Sverige blev Horb så småningom ansvarig för Stockholms universitets konstsamling men han blev aldrig del av det svenska konstvetenskapliga etablissemanget. Hans skrifter liksom brevväxlingen med kollegorna från ungdomen och bland andra Erwin Panofsky visar att han var en teoretiskt medveten och avancerad forskare, vars synpunkter vann respekt hos tidens ledande namn inom konstvetenskapen.

– Felix Horb hade ett ovanligt och spännande förhållningssätt till konstens historia. Efter kriget tog han kontakt både med andra flyktingar runt om i världen och med personer som blev kvar och samarbetade med nazisterna i Wien. När jag hittade pärmarna med hans korrespondens i en gammal träsoffa på en vind förstod jag att det fanns material för en hel biografi, säger Peter Gillgren.

Berättelsen om Felix Horb är en illustration av hur förföljelse, flykt och förlust av ett hemland kan ödelägga en lovande forskarkarriär – men samtidigt också ett porträtt av en person vars vetenskapliga glöd aldrig mattades av.

Peter Gillgren är professor i konstvetenskap på Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet. Han forskar om renässansens och barockens konst samt om konstvetenskaplig teori och ämneshistoria. Peter Gillgren är preses och ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Bokserien Lärda i Sverige ges ut av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld. Tidigare böcker i serien.

Fakta om boken
216 sidor
Inbunden och e-bok
Utgivningsdatum: 31 oktober 2022
Pris: ca 290 kr inkl. moms (inbunden bok)
Serie: Lärda i Sverige
ISBN: 978-91-987439-4-4
Omslagsbild: John Eyre

Föredrag på Forskartorget

Se det inspelade föredraget Vem var Felix Horb? som Peter Gillgren höll på Bokmässan i Göteborg 2022.

Prenumerera på Vitterhetsakademiens boknyheter här.

För ytterligare information eller recensionsexemplar kontakta:
Ulrika Gustafsson, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Publicerad den   Publikationer

Till startsidan
Instagram
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien

Till toppen