Kungl. Vitterhetsakademin

Ny bok om religionsprofessorn Geo Widengren

En stridbar professor och folkbildare med intresse för ridning och det militära. Religionshistorikern Geo Widengren hade under 1900-talet stort inflytande på ämnet religionshistoria och dess utveckling och popularisering, bland annat som medgrundare till flera internationella nätverk och tidskrifter som fortfarande är aktuella. Biografin Geo Widengren. Stridbar professor i en föränderlig tid är skriven av Göran Larsson och utgiven i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld.

Geo Widengren (1907–1996) var professor i religionshistoria och religionspsykologi vid Uppsala universitet 1940–1973. I samtidens fascination för äldre kulturer fick han ett stort inflytande som uttolkare av arkeologiska fynd och tidigare okända texter. Med sina omfattande kunskaper i äldre språk hade Geo Widengren en unik position att analysera svårtolkade texter och sätta dessa i sina kulturella, religiösa och språkliga sammanhang.

Utöver sin betydelse för svensk religionshistorisk forskning var Geo Widengren också med och startade flera internationella nätverk och tidskrifter som än i dag är högst aktuella. I sin roll som professor var han även en frekvent deltagare i kulturdebatten och bidrog till folkbildningen genom populärvetenskapliga radioprogram där han blev känd av svenska folket.

information

Genom Geo Widengrens forskning skildrar författaren Göran Larsson hur ämnet religionshistoria förändrades. Inomvetenskapliga diskussioner och konflikter avlöste varandra, och det var också den tid då världen upplevde andra världskriget, 1960-talets vänstervåg och universitetens omvandling från lärdomsbastioner för ett fåtal till att bli en del av den allmänna högre utbildningen.

– Det finns en tendens att romantisera det förflutna men mycket har bara blivit bättre. I det material jag tagit del av från perioden innan 1970-talets brytpunkt, bemötte forskare ofta kritik med tystnad i stället för att lyssna och ta till sig av andra forskares synpunkter. Vi har gått från ett sådant professorsvälde till ett mer demokratiskt system inom universiteten i dag, säger Göran Larsson och fortsätter:

– Mycket av Widengrens forskning håller inte måttet idag, både metod och ämnet i sig har förändrats. Men det vi kan lära oss av honom är betoningen på popularisering, att delta aktivt i kulturdebatten och diskussionen. Precis som Widengren menar jag att om religionsforskning ska ha ett värde så måste vi också ha ett förklarande anspråk, säger Göran Larsson.

Göran Larsson är professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Bokserien Lärda i Sverige ges ut av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Bokförlaget Langenskiöld. Tidigare böcker i serien.

Fakta om boken
288 sidor
Inbunden
Utgivning: 12 september 2023
Serie: Lärda i Sverige
ISBN 978-91-987437-1-5
Omslagsbild: John Eyre
Läs mer om boken här

Prenumerera på Vitterhetsakademiens boknyheter här.

För ytterligare information eller recensionsexemplar kontakta:
Ulrika Gustafsson, redaktör, Kungl. Vitterhetsakademien, ulrika.gustafsson@vitterhetsakademien.se, 08-440 42 83.

Publicerad den   Publikationer

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien

Till toppen