Kungl. Vitterhetsakademin

Akademisk frihet

Vitterhetsakademien har undertecknat och stödjer ALLEA:s upprop om hoten mot akademisk frihet och internationellt forskningssamarbete i USA. Dessutom stödjer Vitterhetsakademien det nyligen publicerade uttalandet om akademisk frihet från Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter, där Vitterhetsakademien är representerad. Uttalandet sammanfattar kommitténs syn på akademisk frihet och dess betydelse för forskning, utbildning och kunskapsspridning.

ALLEA:s uttalande om hoten mot akademisk frihet och internationellt forskningssamarbete i USA

"Den Europeiska Federationen av Vetenskapsakademier och Humaniora uttrycker djup oro över de eskalerande hoten mot den akademiska friheten, både i USA och utanför. Nya utvecklingar gällande vetenskap och forskning i USA, inklusive exekutiva order som fryser miljarder i federala forskningsanslag och censur kring ämnen som klimatförändringar och kön, tvingar många amerikanska vetenskapsmyndigheter och forskningsorganisationer att abrupt avbryta normala verksamheter. Sådan censur och politisk undertryckning av språk, forskningsämnen och metoder – vare sig genom finansieringsrestriktioner, lagstiftningskontroll eller institutionellt ingripande – komprometterar fundamentalt integriteten i vetenskapliga och akademiska strävanden, inte bara i USA utan över hela världen på grund av forskningens globala natur."...

Ta del av hela ALLEA:s uttalande

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter uttalande om akademisk frihet

Den akademiska friheten innefattar forskning, utbildning och förmedling av vetenskaplig kunskap. Den gäller enskilda forskare, lärare och studenter, men också forskargrupper, institutioner, lärosäten och forskningsinstitut. Den har en ideal och en reell sida. Idealt råder total frihet när den akademiska verksamheten inte begränsas alls. Reellt råder grader av frihet inom ramarna för begränsade materiella resurser, forskningsetiska hänsyn och demokratiskt fattade beslut. Reellt råder total frihet när det som kan göras inom dessa ramar också får göras.

Akademisk frihet skyddas av både internationell och nationell rätt och åtnjuter grundlagsskydd i flera länder. Den akademiska friheten för vetenskaplig forskning har fyra centrala komponenter. Den första komponenten är rätten att fritt välja vilka vetenskapliga frågor som ska ställas. Den andra är rätten att fritt välja metod för att besvara dessa frågor. Den tredje är rätten att fritt söka och ta del av information och den fjärde är rätten att fritt välja i vilka kanaler resultaten av forskningen kommuniceras. Den akademiska friheten innebär därmed också rätten att avvisa vetenskapligt ovidkommande lojalitetskrav, såsom hänsyn till nationella, politiska, ideologiska, religiösa eller kommersiella intressen.

Ta del av hela uttalandet (pdf) Pdf, 831.1 kB.

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter består av representanter från Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Svenska Akademien och Sveriges unga akademi.

Relaterade länkar:

Publicerad den   Pressmeddelande

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien